Şu Sıralar Avrupa Şampiyonası’nda Gördüğümüz Stadyumların Uzay Üssünü Aratmayan Teknolojileri
Avrupa Şampiyonası, modern teknolojinin stadyumlarda nasıl hayat bulduğunu gözler önüne seriyor. Bu arenalar, âdeta birer uzay üssü gibi dizayn edilmiş durumda.
İşte, teknolojisiyle öne çıkan ve özelliklerini öğrenince âşık olacağınız arenalar:
Geleceğin stadyumu: Allianz Arena
Allianz Arena hem ulusal hem de uluslararası maçlar için farklı kapasitelere sahip. Ulusal maçlarda 75.024 seyirci ağırlayabilen devasa stadyum, uluslararası maçlarda 70.000 kişiyi misafir ediyor.
Stadyumun iç yapısına bakıldığında, 68 m x 105 m boyutlarında bir sahaya sahip olduğunu görüyoruz. Seyirciler, sahadan minimum 7.5 metre uzaklıkta konumlanmış durumda ve sahayı çevreleyen bariyerin yüksekliği yaklaşık 1.2 metre.
Ayrıca stadyumda 2 x 200 m² boyutlarında LED video duvarlar bulunuyor, bu duvarlar zeminden 42.5 metre yükseklikte ve 16:9 formatında.
Allianz Arena, 296 adet 45 metre yüksekliğinde projektörle aydınlatılıyor. 20 adet hareketli başlık, eğlence amaçlı ışıklandırma için kullanılıyor.
Stadyumun boyutları ise gerçekten etkileyici: 258 m x 227 m x 52 m. Devasa yapı, toplamda 66.500 m²lik bir alanı kaplayan 2.784 şişirilmiş panelden oluşuyor. Bu paneller, 16 milyon renk kapasitesine sahip LED teknolojisi ile aydınlatılıyor.
Bu arenada yok yok: Waldstation (Deutsche Bank Park)
Bu devasa yapının brüt alanı yaklaşık 138.000 metrekareyi buluyor ve dünyanın en büyük çelik-kord iç çatı membranına sahip. Medya kulelerinin yüksekliği ise tam 65 metre!
Stadın yapımında yaklaşık 80.000 metre beton ve 12.000 ton çelik kullanıldı. Waldstation’da bulunan video küp, dört ekranıyla 30 ton ağırlığında ve her bir ekran 31 metrekare.
Bu teknik şaheser, Philips Delta 25-5000 modeliyle, her koltuktan mükemmel bir görüntü sağlıyor. Stadın çatı sistemi, 32 segmentten oluşan ve yaklaşık 15 dakikada kapanabilen çekilebilir çatıya sahip.
Ekolojik duyarlılığı ile de ön plana çıkan Waldstation, yağmur sularını büyük bir sarnıçta toplayarak tuvalet ve banyo su ihtiyacını karşılıyor. Yeni aydınlatma teknolojisi sayesinde daha az enerji tüketimi ile daha parlak ve eşit aydınlatma sağlanıyor.
Devasa bir arena: Merkur-Spiel Arena
Arena, 66.500 kapasitesi ve 10.500 metrekarelik iç alanıyla devasa bir yapı. Stadyumun en dikkat çekici özelliklerinden biri, açılıp kapanabilen çatısı ve gelişmiş ısıtma sistemi sayesinde her mevsim kullanılabilmesi.
Çatı, sadece 30 dakikada açılıp kapanabiliyor. Üstelik çatı yapısı sayesinde stadyum hem ısı yalıtımlı hem de ses geçirmez durumda. Yağmur ya da kar, etkinlikleri olumsuz etkilemiyor.
Stadyum, en soğuk kış günlerinde bile seyircilere en az 15°C sıcaklık sunan modern bir ısıtma sistemine sahip.
En dikkat çekenlerden biri: Veltins-Arena
Lig maçlarında 61.481 kişilik kapasiteye sahip stadyum, uluslararası maçlarda sadece koltuklu seyirci kabul edilmesi nedeniyle 53.994 kişiyi ağırlayabiliyor. Veltins Arena’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, hareketli çatı sistemi.
560 ton ağırlığında, yarı saydam teflon kaplı fiberglas dokuma kayar çatı, 30 dakika içinde açılıp kapanabiliyor. Stadyumun bir diğer yenilikçi özelliği ise saha zemininin, 4 saat içinde kızak sistemiyle dışarıya çıkarılabilmesi.
Bu sayede zemin, güneş ışığı ve rüzgârdan faydalanırken içeride düzenlenecek konser gibi organizasyonlarda zarar görmesi önleniyor.