Yaşam

Coğrafya Gerçekten Kaderdir: Neden Sıcak İklime Sahip Ülkeler Soğuk İklime Sahip Ülkelere Göre Daha Fakirdir?

Gelişmiş ekonomi denince aklınıza ilk gelen ülkeler muhtemelen Almanya, İsviçre, Norveç, İsveç gibi yerler olacaktır. Öte yandan ekonomik düzeyi düşük olan ülkeleri düşünün. Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’daki bazı ülkeleri düşünebilirsiniz. Bütün bu ülkeleri düşündüğünüzde iklim farkıBunu da net bir şekilde ayırt edebilirsiniz.

Ekonomistler iklim diyor kişi başına düşen yıllık gelir Halen insanlar üzerindeki etkisi konusunda araştırmalar yapmaya devam ediyor. Elbette bazı teoriler var. İklimin bir ülkenin fakir ya da zengin olmasını nasıl etkilediğini görelim.

Öncelikle ülkelerin ekonomik düzeyini etkileyen iklim dışında bazı faktörlere bakalım:

  • politik istikrar
  • Endüstri
  • Doğal kaynak zenginliği
  • Devlet siyaseti ve yönetimi
  • Şişirme

Bu faktörlerin ülke ekonomisi ve kişi başına düşen yıllık gelir üzerinde büyük etkisi vardır. Ama bütün bunların yanında bir şey daha var; iklim. Dünyadaki hemen hemen tüm gelişmiş ülkeler tropiklerin dışındagecerli.

Sıcaklık arttıkça gelir azalıyor.

Bu ilgiyi daha somut bir yere taşımak için “Ekonomi Açıklandı” ülkede kişi başına düşen yıllık geliri ele alıyor. Ülkenin ortalama sıcaklığıSıcaklık ile kişi başına düşen gelir arasında negatif bir ilişki ölçülmüş ve bulunmuştur.

Her ekstra sıcaklık derecesi, yıllık kişisel geliri artırıyor 762 dolar düşüyordu! Yani A ülkesi B ülkesinden 10 derece daha düşükse kişi başına düşen yıllık gelir 7 bin 620 dolar daha fazla oluyor.

Aslında ortaya çıkan istatistiklere göre bir ülkenin refah düzeyi %9 sıcaklığa bağlıdır. Geriye kalan %91; Doğal kaynak zenginliği, altyapı, siyasi istikrar ve diğer faktörlerden oluşur.

Peki ya çok sıcak ama çok zengin ülkeler ile soğuk ama çok fakir ülkeler?

Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri… Bütün bu ülkeler Cehennem gibi ve ekonomileri çok iyiçünkü doğal kaynak zenginlikleri sıcak havaların onları etkilemesine izin vermeyecek kadar yüksek.

Öte yandan Kuzey Kore hem çok soğuk hem de çok fakir. bu da Siyasi iktidarsızlık düzeyi,Soğuk iklimin etkisini aşabilecek kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Gelelim asıl sorumuza, ekonomi neden insan gibi davranıyor?

Bu konuyla ilgili aslında birden fazla teori var ancak “Tam da bu nedenle.” Net bir cevap yok. olasılıkların ortasında büyük olasılıkla teori, ekonomik seçim.

Mesela Norveç gibi soğuk ülkelerin toplumları; Yiyecek stoklamayı, iyi barınaklar inşa etmeyi ve ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için kömür, petrol veya odun gibi yakıtları kullanmayı önceden planlamamış olsalardı soğuk kışlar Bunu aşamadılar. Her zaman daha çalışkan olmaları ve işbirliği yapmaları gerekiyordu.

Sıcak iklime sahip ülkelerin biraz daha tembel olduğunu söyleyebiliriz.

Sıcak bölgelerde barınmak için kolay bir çamur kulübesi yeterliydi; yıl boyunca avcılık veya çiftçilik için Kaynaklar vardı. Kaynakları depolamak veya barındırmak için mühendisliklerini geliştirmeleri gerekmiyordu. Sıcak iklimlerdeki insanlar arasında bile Çatışmayı artırsa bileBir nedeni olabilir.

Tüm bu faktörler eski çağlardan beri ekonomilere avantaj ya da dezavantaj sağlamıştır. Nesil uzunluğu ile birleşen faktörler, Sermaye mallarına değer veren toplumları ortaya çıkararakgüçlü ülkeler yarattık.

Kaynaklar: Ekonomi Politikası, Stanford Üniversitesi, Ekonomi Açıklaması

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

haber-soma.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu